Xanax als benzodiazepine

Wat is Xanax?

Xanax, met als actief ingrediënt alprazolam, is een receptgeneesmiddel dat wordt voorgeschreven door een arts en zo wordt aanbevolen voor de behandeling van aandoeningen die leiden tot een verhoogde prikkelbaarheid zoals bijvoorbeeld een paniekstoornis.

Er zijn verschillende soorten Xanaxtabletten te koop. Er zijn tabletten met een dosis van 0.25 en 0.5 milligram. Meestal worden deze drie keer per dag tijdens de maaltijd ingenomen. Dit wordt gedaan om complicaties van het gastro-intestinale systeem te vermijden. In meer ernstige gevallen neemt een persoon 0.75 tot 1.5 milligram per dag. In de meeste gevallen duurt zo’n behandeling met kalmeringsmiddelen maximaal acht maanden.

 

Wat zijn benzodiazepines?

Alprazolam is één van de vertegenwoordigers van de groep benzodiazepines waartoe Xanax behoort. Benzodiazepines werken op de hersenen en versterken het effect van het gamma-aminoboterzuur; een stof die een kalmerende werking heeft. Gamma-aminobutyrozuur kan de overdracht van bepaalde signalen in de hersenen vertragen of volledig stoppen. Daarom zijn alprazolam (xanax) en andere vertegenwoordigers van de benzodiazepine groep vooral bekend als kalmerende middelen met een milde werking op het centrale zenuwstelsel. Ook kan men Xanax gaan gebruiken als men last heeft van ernstige depressieve gevoelens.

Deze geneesmiddelen hebben verschillende effecten op het menselijk lichaam zoals het onderdrukken van irritatie, het veroorzaken van slaperigheid en het ontspannen van de spieren. Zo kunnen ze angst- en/of paniekaanvallen voorkomen. Echter beïnvloeden ze ook het korte-termijn geheugen waardoor vergeetachtigheid voorkomend is.

 

Wat zijn de gevaren van benzodiazepines?

Het belangrijkste probleem van deze geneesmiddelen is dat ze een sterke afhankelijkheid kunnen veroorzaken. Om ervan af te komen, zal men zijn wilskracht moeten laten zien. Voor degenen die begonnen zijn met het gebruik van kalmeringstabletten in een ongecontroleerde wijze, is het juist de afhankelijkheid die buitensporige moeilijkheden met zich meebrengt. Vandaar worden deze middelen vaak enkel voor een korte termijn behandeling voorgeschreven.

Toch hebben deze medicijnen hun nut, aangezien de effectiviteit ervan bewezen is als gevolg van klinische studies. In het Westen schrijven psychiaters deze medicatie graag voor in geval van angst en depressie om het totale percentage zelfmoorden onder relevante patiënten te verminderen. En zoals de statistieken laten zien, is de behandeling overwegend effectief. Echter is een behandeling onder toezien van een arts of zorgverlener steeds raadzaam.